Professor på skolbesök

Professor P-O

Det har varit en professor som heter P-O Ericsson på vår skola. Han kom från Umeå universitet. Han forskade om undervisning och ny teknologi. Han ska besöka 9 skolor, och han har redan besökt 5. Hortlax skola besöker han för att vi i Piteå jobbar mycket med ny teknologi. Han har efter sina två dagar här i Hortlax hunnit besöka lektionen och intervjuat elever och lärare om hur de använder teknik i skolan. Det han har forskat om ska han använda till att skriva forskarböcker och artiklar. Han tycker att det är roligt att jobba som professor för att man kan göra många olika saker. Man blir professor genom att skriva en avhandling som tar 4 år efter det så gör man två likadana till. Professors jobbet gör också att man får vara i TV ibland och det har även PO Ericsson varit.

Slutligen frågade vi P-O vad han tyckte om vår skola och han tyckte att vår skola var jättebra!

Av: Marcus H, Iiro och Albin

Sture går i pension

Picture

Efter 41 år som högstadielärare på Hortlaxskola har Sture Sandberg tagit beslutet att gå i pension. Han berättar att det låg mycket tankar bakom beslutet och att han kommer sakna all energi och glädje från skolan.

Nu är det dags för Sture Sandberg att ta pension efter 41 år som lärare.  Sture berättar att han kommer sakna alla elever och den energi, glädje och allt liv som finns här på skolan. Han berättar även att det är mycket blandade känslor bakom beslutet. Han vill väldigt gärna stanna men han vill också ha egen tid, så han tog det beslutet. – Jag vet inte riktigt hur många klasser jag har haft sammanlagt under mina 41 år, men jag vet att jag har haft ungefär 2000 elever.

Efter examen i år kommer Sture att sluta jobba. Alla elever som har Sture i SO och/eller som mentor kommer alltså få en ny lärare, vem det blir vet man inte än.                                                                                                                                                                                                                                                                        

 Vad är roligast med ditt jobb?

 Det är ju att få träffa så mycket folk och att man får lära känna nya. Glädjen och energin. Det är svårt att förklara men ja, alla trevliga människor och att få undervisa eleverna. 

Sture berättar även att han har undervisat i engelska för ca 8 – 10 år sedan och undervisat i socialkunskap på gymnasium, dock inte så länge.

Fördelarna med detta jobb överväger nackdelarna, berättar han. Det jobbigaste är när man måste jobba mycket på fritiden t.ex. förbereda prov, rätta prov osv. Också att man inte får veta så mycket vad som hände med eleverna efter årskurs 9.

Vad ska du nu göra på dagarna?

Jag ska göra det jag tycker om. Vara ute i naturen, läsa mycket, fiska, fågelskåda, resa, laga saker man inte hinner med annars, vara med mina barn, barnbarn och fru.  

                                                                                                                                                                                                                    Julia och Clara
 

Hur är det att gå på Hortlax skola?

Vi har gått runt på skolan och frågat elever hur det känns att gå på Hortlax skola. Vi ställde 6 frågor till 10 olika elever

Hur trivs du på Hortlax skola?
Hälften svarade att de trivs bra. Resten trivdes sådär

Vad tycker du om skolmaten på Hortlax skola?
Hälften tycker den är bättre än för men den kan bli bättre. Andra hälften tycker den är mindre bra ” smakar skit ” istället för att äta skolmaten så går man till Palazzo. 8 st tycker det är bra och dom två andra tycker inte om det.

Vad borde man förbättra i skolan?
De flesta ville köpa ett biljard bord till skolan, vissa ville skaffa en skejt ramp. Andra ville öppna skruv rummet.

 

Marcus H, Iiro, Albin

Äntligen fräschas hemkunskapen upp

Äntligen har vi fått nya spisar i hemkunskapssalarna. De gamla spisarna var från 1970-talet dom funkade inte bra. Ugnsluckan ramlade ner, knapparna lossnade och spisarna var jätte dåliga. Dom nya spisarna är vita och välfungerande. Under vecka 8 kommer uppfräschningen av salarna fortsätta då ska de sätta in nya fläktar något som också är välbehövligt.

av: Marcus Höglund

Vi i femman

Picture
Vi intervjuade Benjamin Andersson och Natalie Ölund från norrbyskolan som var med i vi i femman. Dom var glada över att komma till läns finalen men där tog det tyvärr stopp.

Uttagningen skedde med att alla i klassen fick göra ett individuellt test där det visade sig att Natalie och Benjamin fick bäst resultat.

Första gången de var med i programmet var det nervöst och man hade även lite nervositet i magen under våra sista minuter i vi i femman.

”Jag tänkte som aldrig att man pratade i radio under inspelningen, men i efterhand tycker jag att det är coolt att så många lyssnade” Sa Benjamin och log.     

Förlusten blev tung och orättvis när Benjamin och Natalie fick frågan om hur djupt en gruva någonsin borrat.

Det andra laget fick höra deras svarsresultat och sedan välja om det var över eller under Natalies och Benjamins svar.  Så stämningen var inte på topp efter finalen.

För övrigt fick de en härlig upplevelse och ökade kunskaper.                           
                                                                                                                                                                                                                                                            Anders, Elina och Simon

Skit som skit

Under flera år så har människor klagat att hundägare måste plocka upp hundens bajs.

Det har till och med blivit så att en lag har tillfallit. I den lagen så står det att om din hund bajsar på en allmän plats där folk kan trampa på det måste hund ägaren plocka upp det.

Men för hästarna som bajsar tre gånger så mycket mitt på vägen dom plockar då inte upp något. Jag tycker att man borde införa en lag att hästägare måste plocka upp hästens avföring. Den är tre gånger större än hundens och plockas aldrig bort!  Enligt min åsikt så ska det bli en lag att hästens avföring ska plockas upp från en allmän plats.                                                                                                                                                                                                                                              
                                   

Av: Olov Gustavsson